Plein Publiek helpt mee bij het selecteren van dé overheidsorganisatie van het jaar!

DEN HAAG – De prijs van Beste Overheidsorganisatie van het Jaar is één van de Overheidsawards: de Holland’s Got Talent, de X-factor of, voor de oudjes onder ons, de Idols van de publieke sector. Ieder jaar worden de Overheidsawards georganiseerd, gericht op dé Overheidsmanager van het jaar en afwisselend de Beste Overheidsorganisatie en de Beste Overheidsinnovatie. Dit jaar zijn de Overheidsmanager en de Beste Overheidsorganisatie aan de beurt en Plein Publiek is uitgenodigd voor de voorselectiecommissie van de Beste Overheidsorganisatie. We laten je kennismaken met de awards én geven een voorproefje van het cools waar de overheid mee bezig is.

Awards om het ambtenarenvak in de spotlights te zetten en goede voorbeelden te delen

De Overheidsawards worden georganiseerd door de Vereniging van Overheidsmanagement (VOM). De Vereniging van Overheidsmanagement brengt leidinggevenden en professionals in de publieke sector samen. Via hun welbekende website Platform O, Reuring!Café, open collegereeksen én award shows zorgen ze voor reuring, verrassing en vernieuwing. Aan het roer van de vereniging staan hoge bazen van allerlei overheidsorganisaties, van steden tot ministeries. De awards organiseert de VOM omdat ze trots zijn op het vak van ambtenaren en hun werk in de spotlights willen zetten, net als Plein Publiek! Ook biedt het een podium voor best practices, dus goede voorbeelden uit de publieke sector. 

Van vele goede voorbeelden tot één prijswinnaar: dé organisatie die crisissen trotseert
Dit jaar zoeken we als voorselectiecommissie samen met de jury naar een overheid die omgeven door crisissen succesvol opereert. Denk bij crisissen aan de nasleep van corona, de huizenmarkt en op gebied van asiel en migratie. Zulke opgaven vragen om organisaties die flexibel zijn, snel leren en verder kijken dan hun eigen missie. Als voorselectiecommissie krijgen we de kans om te zien wat overheden allemaal doen op bijzondere manieren crisissen te trotseren. We brengen de goede voorbeelden van alle nominaties terug tot een shortlist van de beste tien organisaties, waarna zij hun verhaal pitchen aan de jury in stijl van het programma Dragon’s Den. De grand finale is in november, de uitreiking van de Overheidsawards, waar met een feestelijke avond dé overheidsorganisatie en -manager bekend worden gemaakt.

Twee oud prijswinnaars: een nieuw tijdperk na het Toeslagenschandaal en een XTC parfum
Als voorselectiecommissie maken we kennis met coole, nieuwe ontwikkelingen in de publieke sector. Hoewel deze nieuwe ontwikkelingen niet altijd het nieuws halen, laten de awards zien hoe de overheid op vernieuwende manieren aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Als voorproefje van de komende tijd, laten we jou kennismaken met twee oud prijswinnaars:

WerkSaam Westfriesland, Overheidsorganisatie van het Jaar 2022
Het toeslagenschandaal legde het strenge uitkeringsbeleid van de overheid bloot, waarbij weinig rekening werd gehouden met persoonlijke omstandigheden van iemand die een uitkering ontving en er streng werd omgegaan met regels en boetes. Die tijd is aan het veranderen! WerkSaam laat zien dat het anders kan. Bij hen ligt minder nadruk op het strikt volgen van de wet, maar richten ze het uitkeringsbeleid op het begeleiden van mensen naar werk en de dienstverlening aan te passen op persoonlijke omstandigheden

XTC, daar zit een luchtje aan, Overheidsinnovatie van het jaar 2021
Het Openbaar Ministerie lijkt een statige organisatie met het vervolgen van verdachten en titels als ‘officier van Justitie’. Met de innovatie van een parfum met een XTC geur, gooiden ze het over een andere boeg: ze ontwikkelden de parfum om buurtbewoners de geur van XTC te herkennen, zodat drugslabs sneller opgespoord kunnen worden

Een kans om studenten kennis te laten maken met coole voorbeelden
De komende tijd zullen Floortje en een ander teamlid Plein Publiek vertegenwoordigen bij het proces van de Overheidsawards. Floortje: “We zijn enorm enthousiast dat we voor de awards samenwerken met de VOM. Als voorselectiecommissie komen we allerlei goede voorbeelden tegen. Dé kans voor ons om studenten te laten zien hoe overheden op vernieuwende manieren aan de slag gaan met maatschappelijke vraagstukken!”. 

De race tot dé Overheidsorganisatie van het jaar loopt tot en met november 2024. We houden je de komende tijd op de hoogte!